NEHÉZPÓT

2016-06-14

boat trailer

B+E – Jogosítvány nehéz pótkocsi vontatásához

Napjainkban egyre többen szeretnének valamilyen nehéz pótkocsit vontatni hobbijuk (lószállító, hajó, jetski vontatás, trailer, lakókocsi, stb.) vagy munkájuk kapcsán. Először is ehhez szeretnénk egy kis segítséget adni, hogy mihez elég a „B” kategóriás jogosítvány, és mihez kell a „B+E” kategória.

A „B” kategóriás jogosítvánnyal olyan jármű vagy járműszerelvény vezethető, melynek együttes összes tömege nem haladja meg a 3500 kg-ot. Kivétel ha a pótkocsi könnyű pótkocsinak számít, azaz összes tömege nem haladja meg a 750 kg-ot, ebben az esetben nem kell beleszámolni az együttes össztömegbe (tehát a vontató jármű lehet akár 3500 kg össztömegű és a hozzákapcsolt könnyű pótkocsival vezethető a „B” kategóriával). Amennyiben nehéz pótkocsit vontatunk, akkor az együttes összes tömeg már nem haladhatja meg a 3500 kg-ot, mert ahhoz már „B+E” kategóriás jogosítvány szükséges.

Fontos, hogy kezdő vezetői engedéllyel (az első kategória megszerzésétől számított 2 évig a jogosoítvány kezdő vezetői engedélynek minősül) nem vontathatunk, tehát a B+E jogosítvány megszerzésére is csak a letelte után van lehetőség!

Gyakran találkozunk azzal a kérdéssel is, hogy melyik súlyadattal kell számolni a vezethetőség illetve vontathatóság megállapításánál. Minden esetben a forgalmi engedélyben szereplő adatokból kell kiindulni és az abban szereplő „együttes tömeg” (F.1-es kód) adatokkal kell számolni.
Fontos tehát, hogy nem az aktuális terheléssel kell számolni és a rendőr sem azt fogja nézni! (példa: 30 személyes autóbuszt sem vezethetünk „B” kategóriás jogosítvánnyal, ha nem ül rajta senki)

Meg kell vizsgálni továbbá, hogy a vontató jármű vontathatja-e a hozzá kapcsolandó pótkocsit. Ehhez a vontató jármű forgalmi engedélyében szereplő
vontatási adatnak (0 pont alatt) el kell érnie a vontatandó pótkocsi forgalmijában szereplő együttes tömeg értékét.

Tehát mielőtt pótkocsit vontatnánk érdemes megvizsgálni, hogy a vontató jármű vontathatja-e a hozzá kapcsolandó pótot, illetve, hogy rendelkezünk-e az ehhez szükséges vezetői engedéllyel.

Amennyiben valaki a „B” kategóriás jogosítványa mellett rendelkezik már „C” kategóriával – és vontatáshoz bővíteni szeretné a jogosítványát, akkor érdemes inkább a „C+E” kombinált kategóriát választania, mert az ára megközelítőleg azonos
a „B+E”-vel és a „C+E” megszerzésével azt is megkapja (tehát a „C+E” magasabb rendű, magában foglalja a „B+E”-t is).
Ha további kérdésed lenne a „B+E”, „C+E” kategóriás jogosítvánnyal kapcsolatban vagy jelentkezni szeretnél valamelyik képzésünkre, a +3630-221-2929-es számon vagy a mivesgabor@t-email.hu email címen várom megkeresésed.
Rugalmas és gyors ügyintézés, kis csoportos és egyéni képzések, jelentkezz és rögtön kezdheted is a tanfolyamot!

A B+E kategóriás képzés felépítése

Jelentkezési feltételek:
– B kategóriás vezetői engedély, ami nem minősül kezdő vezetői engedélynek
– betöltött 17 és fél év, a gyakorlati vizsgához betöltött 18. év
– 2 db. normál igazolványkép

Elméleti tanfolyam témakörei:

– Közlekedési ismeretek
– Járművezetés elmélete
– Szerkezeti és üzemeltetési ismeretek
– Biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés
– Munka- és tűzvédelem, szállítási ismeretek
Gyakorlati képzés:

– rutin, alapképzés zárt pályán
– városi, országúti és hegyvidéki vezetés
Vizsgák:

– elméleti vizsga számítógépen: Közlekedési ismeretek, Szerkezeti és üzemeltetési ismeretek, Munka- és tűzvédelem

– gyakorlati vizsgák: rutin vizsga, biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés, forgalmi vizsga

horse trailer

Nehézpót (pótkocsi) vontatás – Lószállító, hajó, trailer, motor-quad szállító, lakókocsi, kéttengelyes pót, pótkocsi, futó – vontat, vontathat, E kategória, BE, CE, B+E C+E kategória. össztömeg, együttes tömeg , jogsi, jogosítvány, lovas, futó, vontatás kategória